Upplägget ger frihet
Det breda innehållet ger dig möjlighet att använda Slöjdlexikon på ditt sätt. Som erfaren lärare kan du hämta inspiration och bygga ditt eget drömläromedel: kombinera filmer utifrån din planering. Du som är ny i din roll som slöjdlärare har Slöjdlexikon som ett tryggt stöd i att planera och genomföra undervisningen.
Med Slöjdlexikon får du
- Kunskapsfilmer om slöjdens tekniker, verktyg och material
- Arbetsområden baserade på kursplanens syfte och centrala innehåll
- Lärarhandledning för såväl den erfarna som nya slöjdläraren
Filmstöd främjar inlärning
Slöjd lär vi oss främst genom att härma. Filmerna i Slöjdlexikon visar i samma vinkel som om eleven själv hade utfört arbetet. Därigenom stimuleras spegelneuronerna i hjärnan och vägen till inlärning blir kortare.
Både läsinlärning och ordkunskap blir gynnade av att eleverna får instruktionen på tre sätt samtidigt: de ser händer som visar, läser orden i undertexten, hör rösten som berättar.
Förankrat i skolan
Slöjdlexikon produceras i Sverige och samtliga författare är yrkesverksamma slöjdlärare. Alla filmer och instruktioner är professionellt granskade och väl beprövade av skolor runt om i Sverige. Samtliga produkter från Slöjd.nu är GDPR-säkrade.
Möt varje elevs behov
Slöjdlexikon bygger på korta och precisa filmer. Slöjdens tekniker och verktyg presenteras grundligt i hundratals lexikonfilmer som visar hur olika specifika moment utförs.
Bland ”Instruktioner” finns över 200 projekt med hela arbetsprocessen presenterad i film, allt från att sticka en nalle eller sy en t-shirt till att slöjda ett skåp i trä eller ett mobilfodral i läder.
Filmerna är framtagna unikt för grundskolans slöjdundervisning och är fria från reklam.
Genom att se händer som slöjdar samtidigt som en röst berättar och orden kommer i undertexter gynnas både läsinlärning, begrepp och ordkunskap.
Materiallära
I Lgr22 skrivs fram att eleverna ska lära sig att välja och motivera sina val, för det behövs kunskap. De 17 filmerna om slöjdens material ligger som en grund i läromedlet. Dessa koncisa filmer hjälper dig att presentera materialens egenskaper och kretslopp. Äldre elever kan gärna befästa kunskaperna genom att svara på frågor eller göra affischer med tyg/materialprov.